Державу врятують службовці-камікадзе

Громадські та правозахисні активності
04.10.2016
Японських пілотів-смертників, які входили до особливих штурмових загонів, називали камікадзе. За аналогією з «рятівним вітром», пілоти-камікадзе мали врятувати свою країну від поразки у війні, а у кращому разі – вибороти для неї перемогу. Перші загони пілотів-камікадзе сформували на базі підрозділів морської авіації, в якій всі як один були готові пожертвувати власним життям заради своєї держави.

Державі, крім прогресивних законів та ефективної економіки, вкрай необхідні службовці-камікадзе. Для яких основною ціллю є не особисте збагачення, вибудовування схем, а чітка та швидка реалізація правильних і системних рішень. Рішень, які найчастіше будуть непопулярними, подекуди жорсткими і болючими, але потрібними за своєю суттю і змістом.

Камікадзе приречені знищувати шаблонні стереотипи, формувати нову філософію розвитку держави. А найскладніше – закласти міцний і здоровий фундамент для побудови чогось направду нового.

Як писав митрополит Андрей Шептицький у своєму посланні «Як будувати рідну хату?», «передовсім треба здати собі справу з незвичайних труднощів, зовнішніх і внутрішніх, які стоять народу на перешкоді до того, та намітити дорогу, яка нас до того веде».

Камікадзе приречені згоріти у процесі знищення стереотипів і хворобливих елементів: байдужості, цинізму, подвійних стандартів, усталеної корупції та відсутності відповідальності. Але будь-яка боротьба має жертви. І цією жертвою передусім стануть камікадзе.

Камікадзе – це патріоти-державники. Не фейкові, а справжні за своєю суттю. Як говорив на одній із лекцій екс-суддя КСУ Віктор Шишкін, у системі державного управління майже немає державників, які здатні виробити план дій і брати на себе відповідальність. І він, мабуть, має рацію.

Відмовитися від традиційного набору понтів, мислити і працювати нестандартно, не триматися за своє крісло, йти проти усталених шаблонів – це новий тренд сьогоднішніх камікадзе, які спроможні змінити систему. Адже ця система однозначно повинна бути іншою. Орієнтованою на цінності, на звичайних людей, на результат, на позитивні зміни.

Цих камікадзе ненавидітимуть, критикуватимуть, висміюватимуть, будуть обпльовувати, погрожувати, придумувати міфічні історії, дискредитувати. Усе лише тому, що вони не є частиною течії, а завжди пливуть проти неї. І вони рано чи пізно змінять її русло…

Державу врятують камікадзе! Ті, хто пливе проти течії, не бояться ламати шаблони, змінювати і брати на себе відповідальність.

 

http://gazeta.lviv.ua/2016/10/04/derzhavu-vryatuyut-sluzhbovci-kamikadze/