Мін’юст перетворюється в міністерство свавілля та беззаконня

Громадські та правозахисні активності
30.07.2018
Екс-очільник львівської юстиції Ярослав Жукровський, якого скандально звільнено наприкінці 2017 року за перевищення службових повноважень щодо ліквідації корупційних схем у сфері державної реєстрації, розкритикував кадрову політику Міністерства юстиції України.

Як зазначив Я.Жукровський: "Міністру юстиції України Павлу Петренку, за останніх 4 роки, насправді вдалось багато змінити в системі юстиції – як в позитивному, так і в негативному контексті. В принципі, його велика історична місія виконана – запроваджено відкриті електронні реєстри, розпочато реформу виконання судових рішень,  децентралізовано повноваження у сфері державної реєстрації, покращено систему надання безоплатної правової допомоги. Публічні скандали із майном близьких родичів та гламурним відпочинком міністра, сумнівна купівля міністерських квартир, ініціювання прийняття неконституційних законів мали б спонукати Петренка, як "проєвропейського" політика, написати заяву про відставку".

На думку екс-очільника львівської юстиції, - теперішня кадрова політика Мін’юсту є відверто провальною – незаконні поновлення одіозних чиновників, брутальні звільнення неугодних службовців, переслідування за патріотичні погляди, призначення осіб пенсійного віку чи з досвідом роботи в правоохоронних органах, зрештою, й відлагоджена система купівлі керівних посад в органах юстиції – це лише вершина айсбергу.

Подвійні стандарти Мін’юсту вражають – чомусь за "неправомірну вигоду" в сфері державної реєстрації, зокрема 200 тис.грн., яку нещодавно отримала начальник відділу міністерства Аліна Оскірко за "не створення перешкод у діяльності" державних реєстраторів, і досі не звільнено керівника відповідного департаменту Віталія Гайдука, - стверджує Я.Жукровський.

У відповідь на запитання про стан судового розгляду справи про визнання наказу про звільнення та подальше поновлення на посаді керівника ГТУЮ у Львівській області Я.Жукровський зазначив: "Впевнений у правильності та обґрунтованості своєї правової позиції, неупередженості суддів і сподіваюсь на поновлення вже до кінця серпня цього року. Якщо клерки міністерства не здатні законно звільнити керівника територіального органу і, щонайменше, правильно підготувати подання про його звільнення, то мені насправді дуже соромно за таке відомство".

У підсумку Я.Жукровський зазначив, що міністерство – це не приватна корпорація Петренка і правове свавілля та беззаконня в міністерстві справедливості просто недопустиме.

https://ua.interfax.com.ua/news/press-release/521576.html